Press "Enter" to skip to content

Atmintinos datos: Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena

Šiandien, ko gero, pati svarbiausia diena visiems žodžio kalviams ir juvelyrams: žurnalistams, rašytojams, tinklaraštininkams, galų gale kiekvienam lietuviui, mylinčiam ir puoselėjančiam savo gimtąją kalbą. Tai – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena.

Anot Wikipedia

Per 40 spaudos draudimo metų paaiškėjo, kad lietuviškoji spauda augo, nepaisant jokių persekiojimų ir taikomų bausmių. Veltui nuėjo rusų pastangos įpiršti valdžios leidžiamas knygas, spausdintas rusiškomis raidėmis. Slaptųjų knygų skaičius nepaprastai sparčiai augo. Nuo lietuvių raštijos pradžios ligi 1864 m., – t. y. per 300 metų, lietuviškų knygų iš viso buvo išspausdinta vos 750; nuo draudimo pradžios iki 1883 m., – t. y. iki „Aušros“ gimimo, buvo išspausdinta 484 knygos, o nuo 1883 m. iki 1903 m., neskaitant laikraščių, buvo išspausdintos 1372 knygos.

Atkaklių ir drąsių žmonių, veikusių spaudos draudimo metais, dėka šiandien galime džiaugtis, kad galime kalbėti ir rašyti nesudarkyta lietuvių kalba, o ne graždanka, kuri caro užmanymu turėjo pakeisti lotyniškus rašmenis. Tokią dieną, dar nemačiusiems, kaip tik laikas pasiieškoti torrentuose legaliai platinamo Lietuvos kūrėjų filmo „Knygnešys” teminiam vakarui.

Dar sykį sveikiname visus skaitančius, suprantančius ir kalbančius lietuviškai nuo portalo eitne.lt kolektyvo.