Press "Enter" to skip to content

Apie grožį ir mažas mergaites…

Nulakuoti nagučiai, padažytos lūpos, blakstienos, sugarbanoti plaukai, vašku suformuoti antakiai…

Šį sykį rašau ne apie dvidešimtmetę moterį, o apie 2-6 metų mergaites, kurios yra grožio salonų klientės Amerikoje. Ačiū Dievui, pas mus rinka dar ne tokia iškraipyta, bet isteriškas kūno kulto ir grožio stereotipų suvokimas grėsmingai plinta ir Europoje. Netruks ateiti ir iki Lietuvos. Blogiausia, kad ir patys tėvai, ir aplinka, vis labiau prisideda prie kūno kulto propagavimo – rengiami kūdikių šou su įmantriomis šukuosenomis, grožio konkursai ir panašūs dalykai, kuriose vaikiškumu ir laisve net nekvepia.

Pasak psichologų, pernelyg ankstyvas suaugimas tikrai turi ne tik teigiamas pasekmes. Kad ir kaip džiaugtumėmės vaikų branda, bet vaikystės laikotarpio trumpėjimas nieko gero neduoda.  Sandra Steingraber tvirtina, kad nuo per ankstyvos socializacijos vaikų smegenys pasidaro nebelanksčios, vaikams per sunku mokytis kompleksinių dalykų – groti muzikos instrumentais, mokytis kalbų, užsiimti sportu. Už tai šešiametė bijo sustorėti, o aštuonmetė jau būna išbandžiusi visas įmanomas kosmetikos priemones ir procedūras.

Tačiau pažiūrėkime iš kitos pusės. Pamėginkite prisiminti, kaip užkalbinate bet kurią mergaitę: „Kokia graži tavo suknelė”, „Kokios gražios blakstienos, kaip padažytos”, „Kokia gražutė mergytė”….  Kiek sykių esate paklausę, kokie mergytės pomėgiai, ką ji mėgsta skaityti, veikti. Tikriausiai, kitaip užklausta, ji netgi nustebtų, nes juk niekam iš tikro nerūpi jos vidinis pasaulis. Berniukams truputį paprasčiau – gražaus kūno kultas ne taip stipriai akcentuojamas –  jam sakoma: „Koks tu drąsus vyras”, „Kaip tu šauniai moki važiuoti dviračiu”. Gal kokį sykį pamėginkite paklausti kitaip?

Patys taip kalbame, o paskui stebimės, kad jaunoms merginoms rūpi tik pinigai, papuošalai, kosmetika. Bet juk išmokome kreipti dėmesį tik į gražią išorę. Mergaitėms net gėda prisipažinti, kad jos gerai mokosi, groja muzikos instrumentais.

Beje, apie pačią vaikišką kosmetiką. Jauniems organizmams ypač pavojingos hormonų veiklą mėgdžiojančios medžiagos (parabenai, ftalatai, triklozanas), kurios siejamos su vėžiniais susirgimais, skydliaukės sutrikimais, diabetu, elgesio pokyčiais ir panašiai.  Jeigu perskaitytumėte daugelio produktų, skirtų vaikams ir sužymėtų spalvingomis etiketėmis, rastume visą Mendelėjevo lentelę. Kažin kaip atrodys nuotraukoj, pavaizduota dvimetė manekenė, dar vadinama mergyte-lėle. Bet už tai klesti kosmetikos pramonė, televizijos programos. Va, The Sun televizijos modelis –  princesė Tiaamii:

Kelia daugiaprasmius pojūčius. Bent jau man. Man, kaip auginančiai dvi dukras, visai ne tas pats, kokiame pasaulyje jos auga.

O kaip Jums?

11 Comments

  1. crazyvoveriukas crazyvoveriukas 2011 10 22

    Man tie vaikų grožio konkursai yra kažkas baisaus :/ vieną kartą žiūrėjau visą laidą – pasiruošimas ir panašiai – tai siaubinga, ypač kokios pamišusios mamos. Ir ne duok die vaikas pamirš pasisukti toje vietoje, kur buvo repetuota. Nieko neįžeidžiant, neretai pažiūrėjus į mamas panašu, kad taip jos mėgina per dukras realizuoti savo nepavykusias svajas būti grožio modeliais, tapti išleistuvių karalienėmis ir panašiai. :/

  2. Ilona-Eitnė Eitne Post author | 2011 10 22

    Ir baisiausia, kad tas grožio kultas gamina iš žmonių mėsgalius, formuojamus pagal nepasiekiamus grožio idealus.

  3. Mama Ieva [be vardo] 2011 10 22

    Pritariu pritariu. Padarydami iš vaikų suaugusiuosius, luošiname juos. Į tą vargšę dvimetę graudu žiūrėti. Gaila, kad tai susiję ne tik su jos tėvais, bet ir reklamos užsakovais, vaikų gaminių pramone ir t. t. Nuginčyti, kad toks elgesys su vaiku yra nederamas, būtų neįmanoma.

    • Dainius Tulaba Dainius 2011 10 23

      Atrodo neįmanoma, tačiau neįmanoma nėra, mes dar tik nežinome kaip tai padaryti. Be to, kas gi daugiau be mūsų pasirūpins mūsų vaikais?

    • Dainius Tulaba Dainius Tulaba 2011 10 23

      Rita, tai prašom pasireikšti mūsų portale. Jūsų informacija – mūsų auditorija. O šiaip tai man tos visos reklamos atrodo taip, kad kol nežinai, tai ramiai miegi, o kai pasidomi ir sužinai, tai oioi.

    • Net ir sužinojęs nieko negali padaryti, viskas per daug įsišakniję.
      Puiku, kaip tik noriu keletą straipsnių šia tema parašyti, nes jaučiu, kad nugrims viskas, kas iškapstyta. Ir tada tikrai pasidalinsiu su Jumis :) Ačiū :)

  4. Dalia Dalia 2011 10 23

    Skaitant šį straipsnį kūnu eina šiurpuliai. Man kaip kosmetologei ir mamai sveiku protu yra nesuvokiama kad tėvai gali šitaip nemylėti savo dukters ( turiu galvoje dvimetę mergytę-lėlytę) ir leisti tokias procedūras kaip veido valymas ar botokso injekcijos, kad lūpos atrodytų pakankamai putlios, apie profesionalų makiažą nėrą ką ir kalbėti. Įdomu ar šios mergaitės ir visų kitų panašaus likimo mažylių mamos sutiktų visą tai darysi su savimi ( kasdien grimuotis, kartą per savaitę darytis veido valymą, kūną nuolat purkšti savaiminio įdegio kremais ir pan.)Nenoriu nieko įžeisti, bet negi galima būti tokia bukaprote mama, kad nesuvoktum, kokią nepataisomą žąlą darai savo vaikui. Gerai pamąsčius net nežinau ko labiau gaila – mažųjų gražuolių, kurios nesupranta kas su jomis daroma ir negali visam tam maskaradui pasipriešinti ar jų mamų, kurios taip pat nesuvokią ką daro.

  5. Daiva Stavickaite Daiva Stavickaite 2012 01 19

    rasote tiesa visiskai ir pilnai sutinku su jumis.tikrai pati tokius komplimentus sakiau duktereciai db.visiskai kesiu pokalbius su ja.

    • Ilona-Eitnė Ilona-Eitnė Post author | 2012 01 19

      Labai smagu, kad buvo naudinga.

Comments are closed.