Press "Enter" to skip to content

7 būdai, kaip suformuoti vaikams tinkamus valgymo įpročius

Vaikai mokosi pamėgdžiodami – tiek veiklos, tiek kalbėjimo ir elgesio modelių, tiek maitinimosi įpročių.

Keli maitinimo įpročiai, kurie turėtų tapti automatiniais:

1. Išjunkite televizorių.

Jeigu norite apsaugoti vaikus nuo nesveikų užkandžių (čipsų, kolos, pepsi ir panašaus „maisto”) neleiskite nuolat žiūrėti televizoriaus. Be jo vaikai labiau įsiklausys į savo kūno poreikius – kada jaučiasi alkani, o kada sotūs. Jei negalite gyventi be TV, tai bent išjunkite, kai sėdate su vaikais pietauti.

2. Nustatykite prioritetus.

Juk pietūs, tai ne tik maisto sukimšimas, bet ir pasidalinimas idėjomis, socializacija. Jeigu išmokysite vaiką kalbėtis ir būti socialiu, tada užaugęs nebemėgins ieškoti komforto eilinėje ledų porcijoje. Problemas spręs ne maistu, o žodžiais.

3. Mokykite vaiką kalbėti apie tai, ką jie valgo.

Kalbėkite kaip maistas kvepia, koks jo skonis, kaip atrodo. Papasakokite, kad jis paruoštas taip, kad jie augtų sveiki ir stiprūs. Skatinkite jų smalsumą, taip atverdami duris į mąstymą ir supratimą. Gaminkite su vaikais, parodykite iš ko patiekalas gaminamas. Atrodytų, kad tai tik žodžiai, bet jie padeda įsisamoninti maisto rūšis, suprasti, kaip turi kvepėti, atrodyti iš tikro geras maistas.

4. Leiskite vaikams papasakoti ir rinktis tai, kas jiems skanu.

Kiekvienas žmogus turi savitą skonio supratimą, taigi būkite lankstūs. Neverskite jų valgyti, jeigu jie nenori. Siūlykite sveikus produktus, drąsinkite vaikus išsakyti savo nuomonę ir pasirinkimą. Tai padės vaikams išmokti įsiklausyti į savo kūną, pasirinkti maistą, kritiškai mąstyti aie tai, ką jie valgo. Be to, šio įpročio formavimas gali padėti „nušauti du zuikius” – ne tik padėsite išmokti tinkamai pasirinkti, bet ir neversdami parodysite pagarbą bei išauginsite vaiko savivertę.

5. Žaiskite su maistu.

Leiskite vaikui sukurti savo mėgstamą patiekalą, nepergyvenkite, kad pridėjus to ar ano šaukštą, jis pasidarys nebevalgomas. Kartais galima atrasti visai naujus skonius – galbūt pomidorų padažas ant duonos ar pan. Tiesa, tokių ekspermentų metu, visada apmąstykite atsarginį variantą – normalų maistą.

6. Klausykitės savo kūno.

Prie pietų stalo nesijaučiate alkani – valgykite lengviau, mažiau.  Jeigu klausysitės savo kūno, vietoj to, kad valgytumėt pagal valandas, jūs išmokysite vaikus suprast, kad valgymas yra asmeniška. Gerbdami save, išmokysite vaiką elgtis lygiai taip pat.

7. Iš tikrųjų mėgaukitės maistu ir buvimu su šeima.

Kai mėgaujatės, valgote lėčiau, sukramtote geriau ir labiau patenkinate savo kūno porekius. Taigi raskite laiko ramiems šeimos pasisėdėjimams. Kai žmogui gera, dažnai vietoj deserto puikiai tinka apsikabinimas.

Taigi ne vienas ir ne du būdai, kaip išmokyti vaikus gerų valgymo įpročių. Daugelį dalykų gyvenime darome net nesusimąstydami, nes tai instinktyviai ateina iš mūsų šeimos. Jeigu šeimoje maitinimosi įpročiai buvo sveiki, tai ir suaugusiam nebus problemų. O jeigu atvirkščiai?