Press "Enter" to skip to content

Spalvinimo knygelės

Photobucket

Kiek Jūsų namuose spalvinimo knygelių? Dvi? Penkios? Vienos vien tik paveikslėliai, kitos su užduotėlėmis, kai reikia ne tik nuspalvinti paveikslėlį, bet ir atlikti kokią nors užduotį: sujungti taškus, nupiešti trūkstamą dalį, surasti skirtumus, sugrupuoti paveikslėlius pagal tam tikrus požymius.

Yra du skirtingi požiūriai į tokias knygeles:

Amerikiečių psichologo Viktoro Lovenfeldo nuomone, spalvinimo knygelės, labai mėgstamos daugelio tėvų ir pedagogų, varžo vaikų kūrybinę saviraišką:

Iš V. Lovenfeldo tyrimų matyti, kad apie pusė vaikų dėl spalvinimo knygelių prarado kūrybingumą ir nepriklausomą saviraišką. Tokių knygelių standartai vaiko sąmonėje įtvirtina vieną atvaizdo tipą ir slopina jo paties jutiminį santykį su vaizduojamu objektu. Teiginys, kad vaikai ką nors labai mėgsta, ne visada gali būti įrodymas, kad tai jiems bus naudinga. Svetimų vaizdinių ir formų mėgdžiojimas – prisitaikymas prie svetimo mastymo, priklausomybė nuo svetimos idėjos ir skonių. Tėvai ir pedagogai turėtų nepamiršti, kad vaikų dailė – langas į kiekvieno vaiko individualų pasaulį, todėl nedera brautis į jį su savo stereotipais. Sudarykime jiems sąlygas kurti ir atrasti save patiems – tada ugdysime visapusiškai pilnavertę asmenybę.

Dabar pažiūrėkime iš kitos pusės – spalvindamas vaikas mokosi ramiai sėdėti (auklėtojos darželyje dažnai taip nuramina įsiaudrinusius vaikus), susikaupti – o tai kaip ir pasiruošimas mokytis rašyti. Prie to paties priskirčiau ir rankos bei riešo valdymą – juk nuspalvinti „neišeinat už linijų” yra pakankamai sudėtinga užduotis.

Dar vaikai jas gali nusipirkti už savo kišenpinigius – taigi skatina planuoti.

Tokiame trumpame įraše pateikia dvi prieštaringas nuomones – kūryba (vs) drausmė ir įgūdis.

Manau, kad ir kaip bet kurioje veikloje, taip ir spalvinime, turi būti aukso viduriukas. Jeigu vaikas nepieš nieko pats, o tik spalvins ir spalvins – tada jos tikrai gali sumažinti vaiko norą tobulėti ir kurti. Tačiau, jei tai bus kaip viena iš smagių užduotėlių nusiraminti ir palavinti ranką – tai kodėl gi neleist paspalvinti.

Bet kokia veikla, jeigu ji vienintelė – vaiko nelavins. Taigi svarbiausia neleisti spalvinimui užvaldyti viso vaiko pasaulio.

Spalvinimo paveikslėlių labai daug ir internete – jums tereiks išspausdinti vaikučiui smagią užduotėlę: čia, čia, čia, čia ir čia.

Gerų įgūdžių ir kūrybingo požiūrio!