Press "Enter" to skip to content

Saugūs namai

Photobucket

Senai ruošiausi apie tai parašyti. Juolab, Joriui nebėra jokių nepasiekiamų vietų – visur lenda, stalčius darinėja, spinteles krausto.

Atėjo tas metas, kai tenka viską sukelti „aukštai”. Aišku, mūsų namuose dar nebuvo to meto, kuris būdingas paaugusius vaikus turinčioms ar visai vaikų neturinčioms šeimoms – stiklinės dekoracijos ant grindų, milžiniški kaktusai, televizorius tokiame aukštyje, koks paprastai numatytas sekcijose. Televizorius gyvena ant šaldytuvo, gėlės ant viršutinės sekcijos lentynos, o stiklinių dekoracijų era dar neišaušo.

Būčiau nerašius šito įrašo, bet viena draugė pasakė, kad jos mergytė įkišo pirštus į rozetę. Gerai, kad viskas baigėsi laimingai, tik išgąstis ir ašaros.

Ar nevertėtų pasirūpinti namų saugumu – rozetėms yra plastikiniai kištukai, stalčiams – saugikliai, aštriems kampams – specialūs silikoniniai kampučiai, sumažinantys tikimybę susižeisti.

Yra apsaugos ir kranui, kad vaikas nenusiplikytų, ir viryklei – kad negalėtų įjungti ar apsipilti karštu viralu.

Taigi kaip patikrinti, ar saugūs jūsų namai:

  • elektros prietaisai, su kuriais vaikas gali susižaloti, turi būti saugiai paslėpti. Patikrinkite, ar namie nėra sugedusių elektros prietaisų įjungtų į elektros tinklą. Pasirūpinkite, kad virdulys turėtų trumpą laidą, o nenaudojamos rozetės būtų užkištos plastikiniais kištukais.
  • stalai ir kiti horizontalūs paviršiai. Įpraskite niekada nepalikti vieno vaiko ant lovos, stalo ar kitokio horizontalaus paviršiaus. Jie miklesni negu galime įsivaizduoti ir staiga gali atsidurti ant žemės.  Gerai, jeigu atsipirks mėlyne, traumos gali būti ir sunkesnės. Kai vaikas pradeda ropoti, nuimkite nuo stalo staltieses, kad vaikas negalėtų užsitraukti daiktų nuo stalo.  Nepalikite vaiko vieno vežimėlyje, aukštoje kėdėje – jis gali iškristi, o jei netoliese pasitaikys elektros prietaisai, laidai ar peilis – jis būtinai juos pasiims.
  • spintelės, spintos. Pasirūpinkite, kad vaikui pasiekiamos durelės būtų nedūžtančio stiklo. Jei neįmanoma to padaryti – užklijuokite apsauginę plėvelę. Uždėkite apsaugas, kad vaikutis negalėtų prisispausti pirštų.
  • cheminiai preparatai, vaistai, alkoholis. Šią pavojingą grupę medžiagų užrakinkite ir laikykite nepasiekiamoje vietoje.
  • baldai. Jie turi būti tvirti ir sunkūs, kad vaikui įsitvėrus nenuvirstų.
  • žurnaliniai staliukai. Nuimkite visas dekoracijas, kampus užklijuokite specialiais silikoniniais kampukais. Jeigu jūsų stalo paviršius stiklinis – užklijuokite apsauginę plėvelę arba… išneškite iki geresnių laikų.
  • langai, balkono durys. Įtaisykite užraktus. Pasirūpinkite, kad vaikui būtų sudėtinga užlipti ant palangės, o užuolaidas, žaliuzes suriškite taip, kad vaikas negalėtų pasiekti.
  • knygų spintos, komodos. Jos privalo būti pritvirtintos prie sienų. Knygas sudėkite taip, kad vaikas negalėtų jų ištraukti.
  • durys. Duris pritvirtinkite taip, kad vaikas negalėtų užsitrenkti arba prisispausti pirštų.
  • grindys. Nuimkite visus slystančius kilimėlius, ypačprie laiptų.
  • židinys, šildymo įrenginiai. Prie židinio pastatykite apsauginius vartelius, pasirūpinkite, kad vaikas negalėtų prisiliesti prie karštų įrenginių ir nudegti.
  • žaislai. Kaip jau ne sykį rašiau, žaislai turi būti saugūs.
  • laiptai. Jie turi būti apsaugoti ir viršuje ir apačioje.

Šitą sąrašą galėčiau tęsti ir tęsti.

Apsidairykite aplinkui, jeigu pasirūpinsite, kad vaikui aplinka būtų draugiška ir saugi – išvengsite ne vieno nemalonaus vizito pas gydytojus.

Sėkmės kuriant saugius namus!

One Comment

  1. Sapnininkas Sapnininkas 2010 01 22

    Labai reikalingas ir išsamus straipsnis.

Comments are closed.