Press "Enter" to skip to content

Išvyka į Ventės ragą

Photobucket

Mąstėme, ką čia nuveikus, kad galvos prasivėdintų. Taigi susiplanavom išvyką į Ventės ragą. Ventės ragas – nedidelis pusiasalis rytinėje Kuršių marių pakrantėje. Jo ilgis yra 5,5 km, o plotis – iki 2,2 km.  Šiuo metu pats paukštlėkis – ilgesingai klykauja gervės, atsisveikina su mūsų kraštais kiti paukščiai. Kaip pasakojo patys stoties darbuotojai, paukščių sugaunama labai skirtingai – rekordas apie 6500 per dieną. Tada, be pagrindinių trijų ornitologinės stoties darbuotojų, dar spėriai sukasi septyni studentai.

Photobucket

Ar žinojote, kad gaudyklių, kuriomis gaudomi paukščiai, stulpų aukštis 25 metrai, o visas didžiulis tinklas pakeliamas/nuleidžiamas per 70-80 sekundžių? Pats p. Leonas Jezerskas pasakojo apie ornitologinės stoties gyvenimo subtilybes, paukščių rūšis. Pataikėm į kažkokios laidos filmavimą, tai išgirdom daug įdomybių. Nors ir šiaip stoties darbuotojai negaili atsakyti į klausimus, parodyti, kuo skiriasi įvairaus amžiaus paukštukai, kaip žieduojami. Net jei nesate nusiteikę ieškoti informacijos, ten visai smagu pasivaikščioti ramumoj – nes žmonės, gerbdami paukščių ramybę, elgiasi tyliai, santūriai.

Photobucket

Photobucket

Įkopėme ir į švyturį. Kaip teigia siluteinfo.lt:

Dabartinis raudonų plytų mūrinis švyturys pastatytas 1852 m. Jo aukštis yra 11 m. Ventės rago švyturys vienas iš nedaugelio Lietuvos švyturių, į kurį leidžiama laisvai įlipti ir pasižvalgyti. Į švyturio apžvalgos aikštelę veda seni geležiniai, papuošti originaliais ornamentais laiptai. Nuo šios aikštelės galima matyti Kuršių nerijoje už 12-13 km į pietvakarius esančią Nidą ir auksines kopas bei 8,5 km į vakarus nutolusią Preilą. Už 3,6 km į rytus į Kuršių marias įteka pagrindinė Nemuno atšaka Atmata.

Paskui užsukome į Mingės kaimą – Lietuvos Veneciją. Jis išsidėstęs abiejuose Minijos upės krantuose. Kaimynai, gyvenantys skirtingose pusėse, susisiekia tik valtimis.

Photobucket

Photobucket

Maža išvyka, rami Bobų vasaros sekmadienio diena.

One Comment

Comments are closed.