Press "Enter" to skip to content

Iš pašnekesių su mamomis: Tridienė karštinė

Photobucket
Nuotrauka iš www.sxc.hu

Jau ne pirma mama atėjo skųsdamasi į parduotuvę: vaikui aukšta temperatūra, ją nesiseka numušti.Dažniausiai dėl aukštos temperatūros apkaltinami dygstantys dantukai. Tačiau, beveik 40 laipsnių temperatūra greičiau viruso, negu dantų dygimo požymis. Reiktų prisiminti, kad dygstant dantims, vaikų imunitetas būna susilpnėjęs, taigi bet koks virusas labai greitai „prikimba”.

O dabar grįžkim prie tridienės karštinės.  Ja yra persirgę visi trys mūsų vaikai. Joris sirgo devynių mėnesių, tuoj po Kalėdų. Iš pradžių irgi galvojom, kad „dantys”, bet įtariau ir tridienę. Atėjusi daktarė patraukė pečiais ir nieko daugiau, negu aš pati, pasakyti negalėjo. Prisimenu, kai sirgo Mildutė, man pareiškė, kad tokios ligos apskritai nebūna ir reikia mažiau skaityti internete…

Vaikui temperatūra sukyla iki + 39-40 laipsnių, aiškių peršalimo (ar kataro požymių nėra). Numušus temperatūrą – vaikas nebūna vangus, žaidžia, valgo. Po trijų-keturių dienų staiga nukrinta ir visą vaikutį išberia raudonomis smulkiomis dėmelėmis. Bėrimas prasideda nuo viršaus, vėliau leidžiasi žemyn. Išbertas gali būti nuo kelių valandų iki kelių parų. Jeigu vaiką apžiūrėtų atidžiai, pastebėtų, kad yra paraudę žiočių lankai (todėl dažnai supainiojama su angina), padidėję pakaušio limfmazgiai.

Tridienę karštinę sukelia šeštasis žmogaus herpes virusas (HV6). Tai viena iš šešių, vadinamųjų, vaikiškų ligų. Ja serga vyresni negu pusės metų kūdikiai.

Šios ligos gydymui nereikia jokio specialaus gydymo, bėrimas išnyksta savaime. Svarbiausia, karščiuojančiam vaikui mažinti temperatūrą, kad neprasidėtų traukuliai. Būtina duoti daug gerti. Labai dažnai vaikams būna skiriami antibiotikai (norint apsidrausti), o po trijų dienų atsiradęs bėrimas, pavadinamas alergija.

Yra dar nemažai gydytojų, kurie apskritai šios ligos nepripažįsta, bet beveik visi 3-5 metų vaikai, turi antikūnių, kovajančių prieš šį herpes virusą (HV6).

Geros sveikatos ir nebijokite klausti gydytojų. Beje, laboratoriniai tyrimai gali patvirtinti arba paneigti tridienės karštinės diagnozę.

Būkit sveiki!

http://www.dantulinija.lt/