Press "Enter" to skip to content

Iš pašnekesių su mamomis: Metas į darželį

Photobucket
Vaikai jau skaičiuoja paskutines atostogų dienas prieš darželį – labai smalsu, kiek kas paaugo, kas turi naują brolį ar sesę, ar tebėra tas meškinas, kurį paliko lentynoje pavasarį. Vaikams malonūs rūpesčiai ir džiaugsmai.

Mamos ir tėčiai jau suka galvas, ko reikės vaikams. Pirmiausia reiktų pagalvoti apie tinkamą aprangą. Sakau tinkamą, tai nereiškia, kuo nors ypatinga – ji turi būti patogi apsivilkti/nusivilkti, be įmantrių užsegimų, užrišimų, laidi orui ir lengvai prižiūrima. Taip taip, grupėse vaikų ne po vieną, sudėtingi drabužiai tik mažins vaiko norą rengtis, o auklėtojos/auklytės ne visada suspėja.

Dar reiktų pasirūpinti tinkama avalyne, skirta nešioti grupėje. Dažnai tėvai duoda nunešiotus batukus, nekvėpuojančius. Pagalvokite, kad vaikas juos avės 8 valandas – žiemą ir vasarą. Geriausiai tiktų odiniai sandalai, užsegami lipdukais.

Dar reiks pižamos, dviejų atsarginių pėdkelnių, kojinių, apatinių, šiltesnio megztuko.

Dabar kita skaudi tema – ugdymo priemonės. Jų aišku nereikia tiek, kiek mokyklinukui, bet vis dėl to. Jau užsirašydami ir kalbėdami su būsimąja auklėtoja galite aptarti, kokiu būdu bus perkamos priemonės vaikui lavinti –  renkama konkreti suma ar pateikiamas sąrašas. Pas mus darželyje pateikiamas sąrašas, kuriame nurodomi reikalingi daiktai ir priemonės. Kiekvienais metai kinta nežymiai, taigi:

– spalvoti pieštukai (geriau storesni, kad vaikui būtų patogu laikyti. Jei vaikas mažas – užtenka 6 spalvų, vyresniems jau smagi spalvų įvairovė);

– trintukas;

– pieštukiniai klijai;

– žirklės bukais galais;

– flomasteriai (pirkite tokius, kurie išsiplauna vandeniu. Jie žinoma, truputį brangesni, bet už tai sutaupysite nervus plaudamos savo vaikų rūbus);

– akvarelė su teptuku ir jo plovimo indeliu;

– piešimo sąsiuvinis, keletas vaikų amžiui tinkamų spalvinimo knygelių;

– spalvotas popierius, kartonas;

– prijuostė piešimui;

– maišeliai su rankenėlėmis (jie skirti įdėti namo parnešamai pižamai arba nešvariems rūbeliams po „avarijų”);

– tualetinis popierius;

– vienkartiniai rankšluosčiai.

Čia dažniausiai prašomi dalykai, šitas sąrašas kaip sakiau gali varijuoti, priklausomai nuo vaikų amžiaus – gali prireikti dantų pastos, šepetukų, servetėlių stalo papuošimui, kažkokių specifinių priemonių ugdymui.

Labai dažnai dar yra renkamas grupės fondas. Suma varijuoja nuo 20 litų ir …. Už juos perkami bendri dalykai – atperkami sudaužyti puodeliai, lėkštės, nuperkamos pritrūkusios priemonės.

Žaislams paprastai neberenkama. Bet kaip yra konkrečioje vietoje, sužinosite per pirmą tėvų susirinkimą.

Smagaus pasiruošimo darželiui!