Press "Enter" to skip to content

Iš mamų pašnekesių: apie dantukus, jų valymą ir kitus rimtus dalykus

PhotobucketKiekvienas mažas baltas perliukas rastas vaiko burnytėje sukelia tėvams didžiulį džiaugsmą. Kaskart sutikę viena kitą mamos klausinėja: „Kiek taviškis turi dantukų?”, „Kada išdygo?”

Ir neduok Dieve, jei tie dantukai dygsta vėliau (kaip mūsų vaikų), tai turi išklausyti moralų ir užuojautos žodžių. Mediciniškai normalu, kai pirmas dantukas išdygsta nuo 4 iki 14  mėnesių, nors dažniausiai apie pusmetuką.  Būna vaikų, kurie jau gimsta su dantimis. Sunerimti reikėtų, jei iki trijų metų nėra išdygę dvidešimt pieninių dantų.

Nuotrauka iš www.kidsknowit.com.

Mamos žurnale pateikiama tokia dantukų dygimo schema:

6-8 mėnesiai. Išdygsta apatiniai centriniai kandžiai.
8-10 mėnesių. Išdygsta viršutiniai centriniai kandžiai.
8-12 mėnesių. Išdygsta viršutiniai ir apatiniai šoniniai kandžiai.
12-16 mėnesiai. Išdygsta krūminiai dantys
16-18 mėnesiai. Išdygsta iltiniai dantys.
20-30 mėnesiai. Antroji pora krūminių dantų.
Jei mamoms kyla bent mažiausių abejonių, kad dantukai dygsta ne taip, kaip turėtų, verta pasikonsultuoti su gydytoju.

Vis tik, manau, kad dantų dygimo schema yra orientacinė, nes kiekvienas organizmas yra unikalus ir ne visada pasiduoda moksliniams raštams ir suskaičiuotoms statistikoms.
Photobucket
Su šituo džiaugsmu į namus ateina dar viena svarbi pareiga – valyti dantukus ir formuoti higienos įpročius. Pirmiesiems dantukams valyti galite naudoti drėgną marlę – po valgymo ja galima nuvalyti lygių dantukų paviršių. Paskui, ypač išdygus krūminiams dantukams reiktų įsigyti labai minkštą vaikišką šepetuką. Kol vaikutis dar mažas, ypač  praverčia minkštas silikoninis šepetukas užmaunamas ant mamos piršto.
Photobucket
Nors vaikai nuo 18  mėnesių jau sugeba palaikyti dantų šepetuką, bet iki šešių-septynių metų amžiaus dantukų valymas vis dar lieka tėvelių pareiga, nes vaikai gerai neišvalo visų paviršių, ypač krūminių dantukų nelygaus paviršiaus. Beja, žiūrint iš savarankiškumo ugdymo pozicijų, dantukus išsivalyti turėtų gebėti 3-4 metų vaikiukai, bet vis tiek nevertėtų šitos pareigos paskirti tik jiems.

Mūsų panelės valosi dantukus pačios, bet … paskui turime pabaigti pradėtą darbą arba aš, arba vyras. Šis užsiėmimas irgi gali tapti puikia migdymo ritualo dalele, nes vaikai nusiramina po užsiėmimų. Mūsų vaikai naudoja minkštus Curaprox firmos dantų šepetukus, kuriuos rekomendavo odontologė. Jie labai patogios formos, neslysta iš rankučių, be to ir mums patiems patogu išvalyti dantukus dėl vykusios kotelio formos.

Iki trijų metų vaikams reiktų rinktis pastas, kuriose nėra floro (vaikai nemoka išskalauti burnos ir dažniausiai ją nuryja), nuo trijų iki  šešių – jau su nedideliu floro kiekiu, vėliau – bendrą pastą su tėveliais.

Reiktų nepamiršti, kad visada dėl dantukų priežiūros gerai pasitarti su vaikų odontologu. Jis tikrai rekomenduos geriausią variantą, tinkamiausią jūsų vaikui, pamokys taisyklingai valyti dantukus.

Gražių baltų perliukų!

Kokybiški dantų implantai pas implantologą Kaune

4 Comments

  1. Laima Laima 2010 04 01

    Mums rekomendavo paprastą rusišką pastą… netgi savaitėj kartą šepetuką pamirkius sodoj pavalyt, kad baltesni būtų, nes gi Klaipėdoj nuo vandens dantukai keičia spalvą… :( Ypač, kiek susipažinus, pietinėj jo daly :( …

  2. Eitnė Eitnė 2010 04 02

    Vanduo tai tikrai ne stebuklas. O dėl pastų esam išmėginę pačių įvairiausių ir kad pasakyčiau, kad tik vienos kurios rūšies geriausia – negaliu.

  3. Laima Laima 2010 04 02

    Tai va, esu ir aš daug išmėginus…. bandysiu dabar dar kartą grįžt prie rusiškos, nors ir skonis ne toks, kaip „užsieninių”, bet, sako, mažiau visokių pribumbasų… nežinau, bandysiu, gal mažiui padės, nes dantukai tamsėja…

  4. Eitnė Eitnė 2010 04 02

    Nepabandžius – nežinosi…

Comments are closed.