Press "Enter" to skip to content

Apie automobilines kėdutes

Photobucket

Nuotrauka Laimos Kaupienės

Ne sykį teko matyti vaizdą – mama sėdi automobilio priekyje, keleivio vietoje, prisisegusi saugos diržu ir … ant rankų laiko kūdikį. Vaikai ant mamos rankų man labai gražu, bet ne mašinoje. Kitos iki pusės metų prasivežioja kūdikius minkštuose krepšiuose, neprisegtus, o paskui skundžiasi, kad „vaikas nenori sėdėti kėdutėje, ištisai verkia”.

Reikėtų prisiminti, kad vaikutis jau iš gimdymo namų privalo grįžti savo vietoje – saugioje automobilinėje kėdutėje arba kietame lopšyje, prisegtame lygiagrečiai, ant galinės sėdynės.

Mašinoje vaikas privalo sėdėti savo kėdutėje. Renkantis ją, svarbiausia atsižvelgti į keletą dalykų:

– kol vaikas nelaiko tvirtai galvos, jis privalo būti vežamas nugara į kelią. Tai visai suprantama žinančiam fizikos dėsnius, nes staigiai stabdant veikia inercija.

– ne visos vaikiškos automobilinės kėdutės tinka bet kokiam automobiliui. Taigi būtinai paprašykite „prisimatuoti”.

– venkite naudotų, labai senų automobilinių kėdučių. Šio teiginio priežastis labai paprasta – kėdutes naudojame pakankamai ilgai (kalbu apie populiariąją grupę – nuo 9 menesių iki 3 ar daugiau metų) – taigi pastoviai būdama automobilyje ji patiria aplinkos poveikį, dėl ko atsiranda mikroįtrūkimų ir susilpnėja kėdės saugumas. Dar viena priežastis – kėdutė gali būti pabuvojus autoįvykyje – ji gali būti išklibusi, nors iš pirmo žvilgsnio atrodo viskas yra gerai.

Nebijokite klausti konsultantų, pasidomėti informacija internete. Reikėtų tik prisiminti, kad daugelis saugumo testų – užsakomi. Taigi nenustebkite, jeigu Vokietijos tinklalapiuose pirmas vietas pagal saugumą užims vokiečių gamybos kėdutės, prancūzų – prancūziškos.

Labai išsamus straipsnis buvo „Lietuvos ryte”, aiškinantis apie kėdutes, jų tipus:

Rekomenduojamas sėdynių naudojimas pagal vaiko svorį:

3 – 9 kg. (iki 10 mėnesių): vaikai turi gulėti pritvirtintame saugos įrenginyje. Šis įrenginys tvirtinamas prie automobilio sėdynės ir specialiu saugos diržu laiko vaiką. Įrenginys tvirtinamas prieš automobilio judėjimo kryptį.

9 – 18 kg. (10mėnesių – 4metai): vaikai turi sėdėti specialiose vaikiškose sėdynėse, kurios prie automobilio sėdynės tvirtinamos standartiniais saugos diržais trijuose taškuose. Rekomenduojama tvirtinti prieš automobilio judėjimo kryptį.

15 – 25 kg. (3-7metai): vaikai turi sėdėti ant sėdynės – pagalvės, jei tai numatyta automobilio konstrukcijoje. Kitais atvejais reikia naudoti papildomas sėdynes – pagalves ir pritvirtinti vaiką standartiniais automobilio saugos diržais, kad jie tvirtai apjuostų per juosmenį ir pečius.

22 – 36 kg. (6-11metų): vaikai prisegami trijų taškų standartiniais automobiliniais diržais, kombinuojant su pagalve vaikui pakelti. Diržai turi tvirtai apjuosti vaiką per juosmenį ir pečius. Labai svarbu, kad galva turėtų atramą.

Taigi, saugių kelionių!