Press "Enter" to skip to content

„Ūkiški“ patarimai, kokias fotografijas siųsti į konkursus

Photobucket
Konkursas – tai varžytuvės, kuris geresnis, kuris šaunesnis, kuris…. Fotografijų konkursas – taipogi varžytuvės, kuriose rungtyniauja fotografijos.

Paprastai konkursų organizatoriai  paskelbia pavadinimą – temą ir …  startas. Kartais nurodomos konkretesnės taisyklės, palengvinančios konkursantams apsispręsti, kokią fotografiją dėti.

Tačiau, bet kokiu atveju, galima išskirti kelis akcentus, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį prieš talpinant fotografiją  konkurse.

1. Negalima dalyvauti su ne savo fotografija, vogta iš interneto, fotografuota kito žmogaus (nebent gautas leidimas). Jei vaikų foto konkursuose talpiname ne savo vaiko foto – būtinas tėvų, globėjų sutikimas.

2. Konkurso pavadinimas paprasti įpareigoja „neišlipti“ iš temos, bet – nesupraskime to tiesmukai. Pabandykime paeksperimentuoti, paieškoti poteksčių, asociacijų… O jei jaučiame, kad ištiko „minčių badas“, tada bent paieškokime kitų kampų, kitokio apšvietimo, vietos… Kartais užtenka užsimerkti ir pamąstyti, ir gimsta visai netikėtos idėjos.

3. Jei konkursan fotografiją talpiname ne vieni pirmųjų, tai nepatingėkime peržvelgt jau esančias, kad nesikartotume su tom pačiom mintim, kompozicijom. Nedėkime nuotraukos, kuri bus viena iš 100..

4. Teikiant fotografijas konkursams, dar nepamirškime, jog tai ne tas atvejis, kai reikia konkrečių matmenų, būtinų spausdinant nuotraukas. Galime apkarpyti! Kartais kompoziciškai geriau žiūrisi nukirpus vieną ar kitą nuotraukos dalį, paryškinamas tokiu būdu norimas objektas ir pan.

5. Horizonto problema. Ištiesinkime horizontą – mažo formato nuotraukose  labai matosi, kai jis pasviręs į vieną ar kitą pusę. Ypač aktualu tada, kai fone matosi jūra, kuri „baigia ištekėti“. Aišku, pasviręs horizontas gali būti tada, kai tai padaroma specialiai, bet tai turi būti akivaizdu, su mintimi.

6. Datos ant nuotraukų. Jokių datų konkursinėse fotografijose!

7. Jei ir nebūna konkurso taisyklėse įvardinta, jog draudžiama dėti „pagražintas“ photochop‘u  nuotraukas, pvz.: pridėta širdelė, gėlytė, meškutis… – pasistenkime nedėti visgi tokių fotografijų. Juk fotografijų konkursas, o ne gebėjimų parodymas, kaip mokame elgtis su Photochop programa.

8. Estetika fotografijose. Pats žodis estetika reiškia grožį, meniškumą. Dar neteko matyti nusmukusių kelnių, pro jas kyšančių trumpikių, „palinksmėjusių“ buitinių veidukų super estetiškų. Lai tokie dalykai, kaip taurelės, alkoholio buteliai ant apšnerkšto stalo neužpildo fono – tai tik pliusas nuotraukai. Internetiniai konkursai – vieša erdvė, kurioje lankosi įvairių pomėgių žmonės, tad nedėkime ir vaikų nuotraukų, kuriose atviros intymios vietos. Beje – snargliukas po vaiko nosyte ir kiti „buitiniai“ vaikiški niuansai – ne itin estetiška (nebent to reikalautų pati tema…).

Tai keli pamąstymai apie konkursui teikiamas fotografijas… Visokeriopos sėkmės, dalyvaujant konkursuose!

Pagarbiai, Laima ir Valerija

Photobucket