Press "Enter" to skip to content

Žaidimai su popieriumi

Tikriausiai visuose namuose, kaip ir pas mus, yra visokiausių popieriaus lapų, gražių bukletų, senų atvirukų, žurnalų ir panašių puikių dalykų, tinkančių darbeliams namuose.

KarpymaPhotobuckets. Vaikams labai sunku iškirpti kažkokią konkrečią figūrą iš popieriaus. Tai visiškai nenuostabu – nes šitam veiksmui atlikti reikia dviejų įgūdžių: mokėti kirpti ir gebėti iškirpti tam tikrą formą. Mokykite kiekvieno įgūdžio atskirai – pirmiausia mokykite kirpti: duokite vaikams bukas žirkles ir kokį nors indą (tai gali būti ir dėžutė). Pirmiausiai tegul karpo siauras juosteles, paskui vis platesnes.

Mokytis iškirpti formą yra labai sudėtinga. Tai iš pradžių mokykite iškirpti paprastas formas – trikampį, kvadratą. Sudėtingesni paveikslėliai tegul palaukia, nes vaikas gali sugadinti kerpamą formą ir dėl to labai liūdėti.

Tiesa, reiktų pasakyti, kad įdavus vaikui žirkles į rankas reikėtų dirbti kartu su vaiku – o tai visai „netyčia” gali nukentėti vaiko šukuosena, drabužėliai ar šilkinė staltiesė. Išmokus darbuotis su žirklėmis, galėsite padaryti daugybę gražių darbelių, koliažų.

Dar vienas žaidimas su popieriumi – lankstymas. Žinoma, niekas nesitiki iš vaiko, kad jis iš karto lankstys kaip origami meistras. Pradėkite nuo paprastų dalykų: išmokykite perlenkti lapą ir sulyginti šonus. Jeigu vaikui sunku lankstyti didesnį lapą – duokite siaurą juostelę. Kad vaikui būtų lengviau lankstyti – iš pradžių lenkimo linijas galite nubrėžti. Kai jau išmoks perlenkti paprastai, tada pradėsite mokyti lenkti įstrižai. Išmokus šį veiksmą atsiveria didžiulės galimybės – laivelių, lėktuvėlių, žvėrelių lankstymas.

Lankstydamas vaikas mokosi atpažinti formas, dalyti (perlenkti lapą pusiau), susipažįsta su geometrija.