Užkandžiai

Photobucket

Šį kartą visai ne apie kažko skanaus gaminimą. Mergaitės serga, tai ir normalaus maisto nebeįkiši. Džiaugiuosi, kad nors kažką valgo, nors sūrelį ar jogurtą, dar supjaustytą obuolį. Visaip kaip Juozas Erlickas rašė:

Kai užpuola gripas

Nors esu narsuolis Grigas,
Bet mane užpuolė Gripas —
Toks galingas kaip tvirtovė
Lovon jis mane pargriovė.

Lovoj neblogai gulėti,
Lepina mama ir tėtis,
Manų košėm nekankina —
Neša apelsiną.

Apelsiną vieną, kitą
Šokolado plačią plytą —
Šokoladą, marmeladą —
Nenumirsiu gal iš bado…

Šokoladą — šokoluoju,
Marmeladą — marmeluoju
Ir truputį pameluoju,
Kad pasveikęs sirguliuoju.

Taigi kilo mintis, kokie yra patys netinkamiausi užkandžiai. Pasak mitybos specialistų, pats prasčiausias pasirinkimas :


  • Gruzdintos bulvytės, nes jose gausu kolorijų ir mažai naudingų medžiagų.
  • Bulvių traškučiai: juose nėra nieko, išskyrus krakmolą ir riebalus.
  • Aliejuje kepti pyragėliai su mėsa ar džemu. Jie kaip ir gruzdintos bulvytės nenaudingi ir dėl aliejaus, be to įtarimą gali kelti įdaras.
  • Cukraus vata. Joje yra tik gryni angliavandeniai, taigi tas pats, kas duotume vaikui valgyti gryną cukrų. Tikriausiai nereikia pasakoti, kad angliavandeniai lengvai pasisavinami ir  organizme virsta riebalais.
  • Spalvoti limonadai. Geriausia, kas juose yra – vanduo. Visa kita chemija – dažikliai, kvapikliai ir panašios medžiagos. Jos apkrauna virškinamąjį traktą ir dirgina nervų sistemą.

Geriausi užkandžiai: šviežūs vaisiai ir daržovės, razinos, jei vaikas vyresnis nei trys metai ir nealergiškas – riešutai, gėrimas – švarus vanduo ir skiestos, šviežiai spaustos sultys.

Medicine.lt pateikia sveiko vaikų maitinimo rekomendacijas. Pasak jų,  „antrais trečiais gyvenimo metais vaikai kaip užkandžius mėgsta maistą, kurį gali laikyti rankose. Jiems geriausi užkandžiai tai:

– nedideli, tačiau didesni nei 4–5 cm skersmens (kad nekiltų užspringimo pavojus) minkšti daržovių, vaisių gabaliukai;

– tirštos, tik ką pagamintos daržovių, vaisių, uogų sultys (gali būti pakeistos konservuotomis 100 proc. tirštomis sultimis arba tyrelėmis, specialiai vaikams pagamintomis, tačiau tai neturi būti dažnai);

– namuose šaldytų, pertrintų vaisių, uogų tyrės;

– nešlifuotų stambiai (grubiai) sumaltų grūdų, pvz., kviečių, avižų sausainiai be priedų, pvz., salotos ir kitų.“

Nemažai naudingų patarimų apie vaikų užkandžius yra Mažylių užkandžių vadove. Čia pateikiamos rekomendacijos, kokius užkandžius rekomenduoja skirtingo amžiaus vaikams.

Written by Ilona-Eitnė

Eitnė – viena iš portalo eitne.lt autorių ir pagrindinė redaktorė. Dar ji – nuostabi mama ir sėkminga verslininkė su kalnu idėjų. Jai trūksta tik vieno – kokių 3 papildomų valandų paroje.

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *