Press "Enter" to skip to content

Statybos

Labai dažnai mamos klausia, kokie žaislai tinkami įvairaus amžiaus vaikams. Jau truputį rašiau apie žaislus čia ir čia. Šiandien pakalbėsiu apie įvairius konstruktorius, kaladėles ir kitokius statyboms tinkamus ir reikalingus dalykus. Tikriausiai be jų nėra nei vienų namų, kuriuose gyvena vaikai.

Vaikų darželiuose tikriausiai ne vienas pastebėjote daugybę įvairaus dydžio kaladėlių, iš kurių vaikai gali pasistatyti didelius pastatus, slėpykles. Tokios kaladėlės nepigios, be to jų reikia daug. Radau rekomendacijų, kad statyboms su vaikais galite naudoti paroloną, supjaustytą 30 cm kubais. Vaikai galės pasitatyti puikiausią slėptuvę ir žais saugiai.

Dar galite naudoti medines, plastmasines ir medžiagines kaladėles. Plastmasines kaladėles rekomenduočiau atidžiai apžiūrėti – nes plastikas turi būti kokybiškas, o formos tikslios – kitaip vaikui bus sudėtinga statyti.

Patiems mažiausiems labai patogu statyti iš medžiaginių kaladėlių – jas nesunku suspausti ir lengva uždėti vieną ant kitos.

Konstruktoriai pagal amžiaus grupes:

  • Pradedantiems vaikščioti vaikams reikėtų konstruktorių nereikalaujančių labai didelio kruopštumo.  Tinka detalės, kurias galima užmesti vieną ant kitos. Dydis irgi turėtų būti nemažas, kad vaikui būtų patogu paimti ir negalėtų įsikišti į burną.
  • 2-3 metų vaikams tinka didenis kiekis detalių, bet jos vis tiek neturėtų būti labai smulkios.
  • 4-5 metų vaikai jau geba žaisti su mažesnėmis detalėmis, geba jas sudėtingai sujungti. Taigi galima pasidairyti sudėtingesnių konstruktorių.
  • 5-7 metų vaikai dažniausiai jau turi savo mėgstamą konstruktorių. Kai kurie, mėgsta žaisti ne tik su smulkiais ir sudėtingais žaislais, bet geba susidoroti ir su judančiomis detalėmis, techniniais konstruktoriais.

Tikiuosi, kad šie pastebėjimai bus naudingi renkantis žaislus.

Pgl. Dorothy Einon knygą  Ankstyvasis ugdymas (1998).

http://www.destataprofil.lt/

One Comment

  1. Žaidimas statybininkams Žaidimas statybininkams 2010 10 22

    […] dažnai vaikų kambariuose galima rasti įvairiausių kaladėlių, konstruktorių. Apie statybas jau rašiau seniau – kokio amžiaus, kokių rūšių statybinės medžiagos […]

Comments are closed.