Press "Enter" to skip to content

Pirkti ar nepirkti vaikštynę? [Specialisto nuomonė]

Šio straipsnio autorius – Kineziterapija tinklaraščio kūrėja. Straipsnis yra perspausdintas iš šio tinklaraščio.

————–
Dėl vaikštynės, tai aš sakau NE. Bet čia tėvų pasirinkimas, kitiems labai patogu ryte įmesti į vaikštynę vaiką ir vakare ištraukti. Ir žinot ką aš atsakau tokiems tėvams? Man gerai, man darbo bus. Nes vadinasi kryps kojos, stuburas ir panašiai. Žinau kas deda nuo 4 – 5 mėn. Tada vaikas nieko kito ir nedaro, o tik vaikšto, ir jam nesinori nei vartytis, sėdėti, šliaužti ir t.t. o tai yra būtina, kad vystytųsi ir stiprėtų raumenys palaipsniui. Vaikštynė ir visi pastumdukai yra vaikams nuo 9 mėnesių, kai vaikutis, vartosi, sėdi, atsisėda, ropoja ir priropojęs atsistoja įsikabinęs į kur, ir kada jau žingsniuoja į šoniuką, tai vaikštynė yra tam, kad vaikas išmoktų žingsniuoti į priekį. Tad, aš siūlau nedėti savo vaikučių į vaikštynę, kad nebūtų problemų vėliau.

Kas konkrečiau gali atsitikti? Krypti kojos, formuotis X, O, vaikščiojimas ant pirštų galų (o tai tada vaikas negalės padaryti normalaus pritūpimo, trumpės achilo sausgyslė, bus sunku bėgioti, greitai pavargs, formuosis plokščiapėdystė), gali deformuotis kaulai, juk jei tik nepastebėsit rachito, ir viskas iškryps, kylant nuo kojų aukščiau, vadinasi kryps stuburas, formuosis ydinga laikysena, skoliozė ir kitos ligos.

Vaikas turi vystytis palaipsniui, iš pradžių pradeda kelti galvutę, tada remiasi dilbiais, tada vartosi, tada šliaužia arba sėdi, atsisėda, ropoja, o tik tada vaikšto. Paskutinis etapas – vaikščiojimas. Tad gerbiamos mamytės ir tėveliai, neskubinkite vaikams gyventi, viskas ateis po truputėlį.

10 Comments

  1. Valerija Valerija 2010 01 22

    Labai jau kategoriškas sktraipsnis – vaikštynei ne ir viskas :/
    Saviškiu abu auginau su vaikštynę, įmesdavau neilgiau kaip 20-30 min kelis kartus dienoj, nes buvau skaičiusi, kad nėra sveika tos vaikštynės, bet, kad jų iš viso negalimą, tai pirmą kartą girdžiu.

  2. Kristina Kristina 2010 05 24

    Nu, idomus jus kaip specialistas… Gal galima sulaukti jusu kaip specialisto nuomones tokiu klausimu? Mano vaikas nuo 2 men guledamas ant pilvo kele galvute ir pasiremdavo rankomis, 4 men vartesi i visas puses, 5.5 men atsisedo, eme ropoti, 6 pats atsistojo atsiremes i lovyte, 7 eme vaiksciuoti palei baldus, 9 eme vaiksciot savarankiskai. I vaikstyne emem sodinti nuo 7 mensiu ir jokiu nukrypimu nebuvo, kai eme vaikscuiot pats vaikstyne ir stumdukas buvo nebeidomus, tai dabar pats klausimas Ar mano vaikas genijus, jei jus sakot, kad paprastai vaikus tik sodinti i vaikstyne reikia nuo 9? O ir mano pazystamu vaikai nera tokie atsilike kaip jus pavaizdavote.

  3. margariux margariux 2010 05 24

    Dėkui už klausimą. Vadinasi Jūsų vaikas labai stiprus ir gal net truputėlį padidintas raumenų tonusas, negu norma, paprastai tokie vaikai viską pradeda daryti ankščiau. Kadangi jis viską darė iš eilės, kaip Jūs sakote, kad kėlė galvytę, vartėsi, šliaužė, ropojo ir panašiai, vadinasi nieko blogo neturėjo nutikti, kad anksti pradėjo vaikščioti, vadinasi raumenys buvo prisitaikę vis didėjančiam ir vertikalizuojančiam krūviui. Čia kalbama apie žmonės, kurie vaikučius net nesėdinčius ir nesivartančius, nuo 4 – 5 mėnesių deda į vaikštynes. Kaip ir minėjau, į jas galima dėti tik ropojančius ir jau atistojančius vaikus, bet paprastai tokiems vaikams jau ji nebebūna įdomi. Pasidomėjus istorija, paprasta medinė vaikštynė buvo užpatentuota 1851 metais. Tačiau ta vaikštynė buvo tik tam, kad vaikus apsaugoti, kad neapsidegintų prie kuriamų laužų, pečių ir panašiai. Be to, vaikštynė buvo tokia, kad vaikas neįsodinamas, o vaikas fiksuojamas ties pažastimi, ir net tais laikais buvo parašyta, tik sėdintį ir ropojantį vaiką galima dėti į vaikštynę. Be to, po daug atliktų mokslinių medicininių tyrimų, Kanadoje buvo uždraustos vaikštynės, nes jos žaloja kūdikio sveikatą, už vaikštynių reklamavimą, pardavimą dabar ten taikomos iki $100,000 baudos, arba sodinama pusei metų už grotų. Be to, vaikštynės paprastai kuriamos neįgaliems vaikučiams, kuriems reikalinga vertikalizacija, o visi prekybininkai, nori padaryti iš mūsų vaikučių neįgalius. O kalbant apie Jūsų ir Jūsų pažįstamų vaikučius – duok Dieve, kad ateityje neatsilieptų šitas dalykas. Praktikoje esu nemažai susidūrus, kas naudojo vaikštynes, ir vaikai nemokėjo pilna pėda dėti kojų – visas vaikščiojimas ant pirštų galų, esu turėjus vaikus, mokyklinio amžiaus, kurie nesugebėdavo pritūpimo padaryti, atsispirti bėgant ar normaliai pašokti į viršų, ir mamos save kaltino, kad vaikus augino vaikštynėse. O kai ateina jaunimas 16 – 17 metų amžiaus su kelio raiščiais, achilo sausgyslėm nutrauktom, ar stuburo problemom, dažnai paklausiu tėvų, kada vaikas pradėjo vaikščioti, ar buvo statomas į vaikštynes ir paprastai išgirstu tą patį atsakymą – anksti sodinom, anksti statėm ir panašiai.. O aš visada sakau, juokas pro ašaras – rekomendacijos yra viena, o Jūs darykite kaip širdis sako, o jei Jūs klysite, man tik geriau – aš darbo turėsiu. Sėkmės.

    • Jovita Jovita 2013 03 17

      Retai kada komentuoju, bet supykdė mane šis straipsnis. Nebūna gyvenime vien juoda ir balta, nereikia remtis kraštutinumais, liūdna, kai vaikas nuo ryto iki vakaro vaikštynėje miega, valgo, atlieka gamtinius reikalus. Bet tokios mamos turbūt ir neskaito tokių straipsnių. Tad norėtųsi straipsnio, kuris būtų pagrįstas įrodymais, o ne asmenine patirtimi. Kyla klausimas, kokia Jūsų kompetencija, kiek metų dirbate, kiek ligonių turėjote ir pan. Pati esu gydytoja rezidentė ( ne vaikų rezidentūra), pati auginu dviejų metų sūnų. Nieko keisto, kad 5-6 mėn. kūdikis vaikšto pirštų galais, kitaip ir negali būti, lygiai tas pats, kaip kad 6-7 mėn. vaikutis stovi šiek tiek sulenkęs kojas per kelius ir klubus. Tokie jo fiziologiniai vystymosi etapai. Tada man kyla klausimas, kas bando pagreitinti kūdikio vystymąsi? Kitas klausimas dėl paauglių, kuriems nutrūkę achilo, kelio sąnario sausgyslės. Ar tai tikrai kalta vaikštynė? Paaugliai labai judrūs, ne vienas šokinėja iš aukštai, stumdosi, lekia, tai neišvengia traumų. Dėl stuburo problemos, paauglystėje yra etapas, kai raumenys auga greičiau nei kaulai, tada vaikas kūprinasi ir taip yra iki to laiko, kol kaulai pasiveja raumenis. Tuo laikotarpiu svarbu mankšta, kad raumenys būtų stiprūs, kad vienodai abi pusės vystytųsi. Tad nebūkime tokie kategoriški, viskas gyvenime turi pliusus ir minusus.

  4. Kristina Kristina 2010 05 25

    Na, mes priverstinai nieko nedarem-vaikas viska dare pats. Kad- 4-5men i vaikstyne sodina, tokiu istikro net neesu girdejusi, nes visur sakoma, kad be 6 menesiu tai grieztai draudziama. Mums dabar 1.5 neseniai buvom pas chirurga- sake viskas gerai, kojyte deda gerai, raumenu tonusas normalus. O ir siaip vaikas labai judrus, tuos pacius pritupimus daro ir dabar (stebedamas kaip mama sportuoja). As nemanau, kad vaikstyne galima nauduoti TIK nuo 9 menesiu, nes tai priklauso nuo vaiko iziologijos. Kaip jau minejau mes ja emem naudoti nuo 7 menesiu, bet ir vaikas jau buvo tam pasiruoses fiziskai. Bet vaikstyne dar ne viskas, o kur mamos, kurios sodina vaika nuo 4 menesiu tarp pagalviu, tokiu pat laiku ima maitinti desrelemis ir sakyk tu joms ka nori, bet jos „geriau zino ko nori ju vaikas”…

  5. margariux margariux 2010 05 26

    Esu turėjus vaikų, kuriuos nuo 4 – 5 mėnesio sodina į vaikštynę, dabar kaip tik dirbu su mergaite, kuri nuo 2 mėnesio buvo sodinama į šokliuką, nes UK tai buvo leista, ir mergaitei dabar penki mėnesiukai, ir ką, jokios taisyklingos kojų atramos, achilo sausgyslė ir dvilypis blauzdos raumuo kietas kietas, mergaitės pastatyti pilna pėda ant žemės neįmanoma, tik pirštų galais. ir ji jau išsėdi kelias minutes.. nes gulėti nepatinka. Yra mamų, kurios užaugina vaikutį vaikštynėse, o man sako – tai jo, ryte įdedu, o jis daro ką nori, dar ir numiega dažnai.. Aš prieš vaikštynes, yra kitokių dalykų, pvz stumdukai, ar tiesiog statyti prie lovos ir panašiai.. arba mokinti sėdėti ant dviratuko. O apie maistą kalbant, viena mama pasakoja, mes jau viską valgom, su penkių mėnesių vaikų, klausiu, tai kokias košytes valgot, sako, kaip košytes, žuvį kepam, žuvies pirštelius, tik vieną bėdą turim – sasyskos nesukrampo. Arba neperseniausiai mama viena pasakoja, sako vakar buvau labai išsigandus, vaikas paspringęs buvo, sako šašlyku.. o vaikučiui 11 mėnesių.. O apie Jūsų vaikutį šnekant – svarbiausia kad augtų stiprus ir sveikas. Sėkmės.

  6. Eitnė Eitnė 2010 05 26

    Man iš maisto serijos baisiausia buvo, kai viena močiutė pasakojo apie trijų mėnesių anūkę: „Ji varškės sūrelius glaistytus tik tepena, tik tepena – vos spėjam kišt”… Ką čia bepridursi.

  7. Vaida Vaida 2010 07 14

    Labai pritariu kategoriskai specialistes nuomonei. Mano dukrai dabar 14 metu, tai jinai turi II laipsnio skolioze, X formos kojas ir pilnapadyste (na pastarasis cia gal nesusije). Anais metai niekas nesake, kad nesveika vaika i vaikstyne kelti ankstyvaisiais menesiais, o pardavejai reklamavo, kad galimajau nuo 6 menesiu (kaip beje ir dabar reklamuoja). Keldavau savo dukryte i vaikstyne nuo 6 menesiu, nes jinai jau mokejo pati atsisesti 5 menesiu ir ropoti pradejo anksti. Ikeldavau aisku ne visai dienai, taciau ji labai mego vaikstyne, tad praleisdavo nemazai laiko joje kas diena. Dabar galiu sau plaukus nusirauti uz tai, nes net bijau pagalvoti, kad stuburo iskrypimas yra butent vaikstynes pasekme. Kankina baisus kaltes jausmas.
    Siuo metu auginu 11 menesiu maziu, nupirkau vaikstyne kai jam buvo 10 menesiu, ikeliu keleta kartu per diena, bet tik 10-15 minuciu jo paties saugumui, kai pavyzdziui turiu iseiti i terasa laistyti geliu, nueiti i tualeta, ar gaminu valgi ir negaliu sukoncentruoti viso demesio i ji, o jis labai drasiai bando vakscioti, lipti, tad ir nesekmingai griuna daznai. Tai siuo atveju vaikstyne pagelbeja kaip trumpalaike saugi salele vaikui ir man padeda isvengti streso. Ir aciu dievui maziukas nemegsta vaikstynes, jam ji riboja jo mobiluma, savarankiskai jis geriau gali visur nueiti ir pasiekti ko nori.
    Nepatarciau niekam auginti vaiko vaikstyneje, tai tikriausias vaiko sveikatos zalojimas.

  8. Ugne Ugne 2013 02 20

    Galėtumėt jūs, specialistai, vieną kartą ir susitarti :) http://tavovaikas.lt/Straipsniai/Pirmieji-metai/Vaik-tyn-s-draugas-ar-baubas

    BAKe mums ortopedas lygiai taip pat sakė, kad vaikštynė joks baubas. Dukrytę kėliau į vaikštynę pagal visus reikalavimus, kai jau stovėjo, tai spėkit, kiek jai buvo ta vaikštynė įdomi… Sūnų kėliau anksčiau ir smagiai sau duodasi, o praėjus kokiai 10 min. pats reikalauja ištraukiamas – nemanau, kad kas išbūtų ten visą dieną. O ir mamos labai jau keistos būtų, jei visą dieną laikytų vaiką vaikštynėj – manau, valgyt ir sauskelnes keisti reikia tikrai dažniau nei kartą per dieną. Nesveika tai, kas per daug, o liūdnų išimčių būna VISADA, ir nebūtinai vaikštynėj kažkas nutinka.

    • Dainius Tulaba Dainius Tulaba Post author | 2013 02 22

      Ugne, tai ir pabrėžta, kad čia yra nuomonė.
      Tokių mamų, kaip jūs, kur jaučia saiką – tikrai ne dauguma. Jūsų pateiktame straipsnyje gydytojas sako, kad savo vaiką laikė vaikštynėje ir jis dabar vaikšto taisyklingai. Tačiau nepaminėtas vaiko amžius ir tikrai neaišku, kokių problemų su laikysena ir nugara vaikas gali turėti ateityje. Na ir svarbiausia: tai užsakomasis „Kotrynos” tinklo straipsnis. Užsukime į jų parduotuves ir pažiūrėkime, kokia prekybinės salės dalis užstatyta vaikštynėmis? Negi jie gali sakyti, kad tai, kas pardavinėjama parduotuvėse, bent potencialiai, gali būti nesaugu ar kenksminga.

Comments are closed.