Press "Enter" to skip to content

Kūdikio kraitelis

Autorė – Prémaman parduotuvės Klaipėdoje vadovė Ilona. Iškilus klausimams galite pasikonsultuoti su straipsnio autore el. paštu eitne@takas.lt

Jaunai mamai, o net ir tai, kuri laukiasi antro ir trečio vaikelio, labai praverčia naujagimio kraitelio sąrašas. Atrodo daiktų pilnos dėžės, o rengti vaiko nėra kuo. Ką tik turėjau progą patikrinti, ko iš tikro reikia.

Apranga pradžiai:

Natūralaus pluošto kepurytės – 2-3 vnt. (naujagimio galvytė būna 36-38 cm);
Apatiniai marškinėliai ilgomis rankovėmis – 3 vnt. (labai patogu, kol bambutė dar neužgijusi);
Smėlinukai (patogiau kai atsisega, o ne velkami per galvą) – 3 vnt (juos galima iš karto pirkti 62 cm);
56 cm pižamyčių – 3 vnt..
Dažnai siūlomi šliaužtinukų/marškinėlių komplektai. Gana patogu tokių turėti, bet nereikia labai daug – 2-3 vnt.
Vystyklai – flaneliniai arba medvilniniai – 4 vnt. (labai patogu pasikloti keičiant sauskelnes. Tiesa, vystyklų gali prireikti daugiau ir jei auginate berniuką). Jei mėginsite išsiversti be sauskelnių, vystyklų prireiks žymiai daugiau.
Kojinyčių – 4 poros, viena iš jų natūralios vilnos.
Parsivežti iš ligoninės – priklausomai nuo metų laiko – plona ir stora kepurytės, šliaužtinukai ir palaidinukė (arba kombinezoniukas – pižamytė), megztukas, šiltas kombinezoniukas, vokelis (apvilkta anklodėlė).

Patalynė:
Antklodėlė;
Patalynė – 2-3 kompl.;
Kelios paklodėlės.

Dideli daiktai:

Lovytė su čiužiniu/ lopšys;
Vežimėlis;
Automobilinė kėdutė – 0+ arba 0-1 grupės, jei važinėjate mašina.
—————–
Papildomai – vystymo stalas arba komoda. Bet kokiu atveju, namie labai patogu įrengti vietą, kur pervystysite kūdikį. Svarbiausia paviršiaus aukštis – turi būti patogu mamai, kad nereiktų lenktis prie vaiko (būtent todėl netinka lova). Taip pat ištiestos rankos atstumu turi būti patogiai sudėti pervystymo metu naudojami reikmenys, kad viską pasiektumėte nė akimirkai nepasitraukę nuo kūdikio.

Higiena:

Vonelė;
Vandens termometras;
Natūralaus pluošto kempinė;
Žirklutės;
Nosies aspiratorius ;
Vata;
Pagaliukai higieniniai;
Kremo nuo iššutimų;
Drėgnų servetėlių.

Išvažiuojant iš gimdymo namų gausite receptą spiritui ir kalio permanganato tirpalui – bambutei prižiūrėti. Būtinai pasiklauskite kokioj vaistinėj jų galima nusipirkti – tirpalas gaminamas.

Mamytė turėtų nepamiršti pasirūpinti ir savimi – patogia liemenėle žindymui, įklotukais į ją; kremu spenelių priežiūrai.

Pientraukis, įvairios talpos buteliukai, sterilizatorius, maisto šildytuvas, džiovyklė ir dar daugelis daiktų, yra perkami pagal poreikį – kai kurioms mamoms jų visai neprireikia, kitoms reikia vos ne nuo pirmųjų dienų. Besilaukiančiai mamytei siūlyčiau apsižiūrėti, kur jų yra, o pirkti tik esant poreikiui.

Tą patį galima pasakyti apie čiulptukus. Pati siūlyčiau neskubėti jų paduoti – nes vaikas išmoksta taisyklingiau paimti krūtį. Be to iš savo patirties galiu pasakyti, kad paprasčiau neduoti čiulptuko, negu nuo jo atpratinti.

Kiekviena mama savo nuožiūra gali papildyti šitą sąrašą, svarbiausia, kad jaustumetės laimingos kartu su savo kūdikiu.

4 Comments

  1. Jurgita Jurgita 2009 04 09

    mazylei beveik 4.5 men. Įspūdžiai gana švieži :) kremukų krūtims nereikejo (o ir nebuvau nusipirkus), nuo pat pradžių gražiai valgėm. Labai reikalingi įklotai į limenėlę (nes pas mane iš vienos valgo, iš kitos prabėga kažkiek :) ) Jokio recepto spiritui ir pan. nedavė. Sakė vandenuku virintu valyt… Bet grįžus namio šeimos gydytoja patarė valyti spirituku skiestu arba tiesiog degtine. tai penktą dieną virkštelę ir pametėm. Garų puodas puikiai veikia kaip sterilizatorius pientraukiui ir kitiems daiktams. Čiulptukas prieš miegą pagelbėjo einant trečią mėnesį (labai retai duodu tik prieš miegą, kai matau jog per daug pervargus mažė ir reikia jai nusiraminimo). Pientraukį pirkau pirmomis savaitėmis – mžylė nesuvalgydavo tiek kiek buvo pienuko, tai traukiau perteklių ir šaldžiau į spec avant indelius. Tas pienukas labai pravertė kai primaitint dabar reikia jau po kartelį dienoje. Nes nereikėjo iškart bėgt pirkt jokių mišinukų. O vietoj kremo iššutimams (jo gavau mėginuką išvažiuojant iš ligoninės) žymiai geriau pataisų sporos. Dabar jau jų atsiranda vaistinėse. pakiukas maždaug 10 lt kainuoja. Mano mažylė gimė mažutė (48 cm) tai susipirkti 56 cm dydžio drabužėliai tiko iki ketvirto mėnesio (aišku pradžioje juose ji skendo, bet ok :) ).

  2. […] – žvaigždės: Kūdikio kraitelis, Vaikų augimo normų lentelės, Krikštynų papročiai ir tradicijos bei kalėdinės dekoracijos […]

Comments are closed.