Press "Enter" to skip to content

Ką reiškia vaikų piešiniai

Photobucket

Piešinys Mildos (4,5 m)

Tvarkiau vaikų piešinius. Jų prisikaupusi nemaža šūsnis. Pastebėjau, kad būta ir vienspalvių, ir spalvotų periodų. Buvo keverzonių ir visai atpažįstamų objektų. Visai įdomu būtų suprasti simbolių kalbą. Tarp kitko ne sykį esu prašiusi paaiškinti tą patį piešinį kitą dieną – vaikai pasakoja kitokią istoriją. Pamėginau trumpai apibendrinti psichologų pateikiamą piešinių aiškinimą.

Apie vaikų piešinius rašo nemažai mokslininkų, psichologų, pedagogų. Tarkim psichologė Roma Jusienė teigia, kad „piešiniai atskleidžia ir tai, kaip vaikas mato ar jaučia save, savo pasaulį, ir tai, kaip jis sugeba perteikti tai, kaip supranta pasaulį. Tai yra, jie gali rodyti ir vaiko psichologinę savijautą, ir jo raidą.”

Aišku nieko nesako vienas ar kitas brūkšnelis, bet manau dauguma mūsų labai aiškiai galime pasakyti, kaip atžalos jaučiasi žiūrėdami į piešinius. Juk parenkamos spalvos, figūros ir jų išdėstymas erdvėje – tai lyg užkoduota simbolių kalba. Apie jausmus vaikams labai sunku kalbėti. O ir ne vaikams taip pat. Kaip teigia psichologė,  piešimas tamsiomis, niūriomis spalvomis suintensyvėja ir kitais sunkiais vaiko periodais:  šeimoje gimus dar vienam vaikui, pradėjus lankyti darželį, persikrausčius gyventi į kitą vietą, praradus artimą žmogų, mylimą augintinį.

Gerai prisimenu, kad gimus Joriui Milda save nupiešdavo tolimiausiam kamputyje ir mažytę, o Jorį šalia manęs ir labai didelį. Dabar jos piešiniuose nėra tėčio, nes kaip ji pati sako: „Kelnių aš piešti nemoku, o su suknele juk nepieši. Be to tėtis darbe.”

Portalas mama.lt skaitant vaikų piešinius siūlo atkreipti dėmesį ką ir kokiomis spalvomis vaikas piešia:

Mėgstamus knygų ar filmų herojus. Puiku. Tai rodo jo susidomėjimą, prisirišimą. Tokie vaikai imlūs naujai informacijai, juos nesunku sudominti mokslu.
Gyvūnai. Veikiausiai jūsų vaikas jautrus ir pažeidžiamas. Mažieji neretai save tapatina su gyvūnais. Taigi kokią nuotaiką „padovanoja“ jiems piešinyje – taip jaučiasi ir patys.
Mūšiai. Paprastai juos piešia berniukai. Tai normalu. Manoma, jog tokiais piešiniais vaikas iškrauna susikaupusią vyrišką agresiją. O štai prievartos, žudynių, katastrofų scenos jau kalba apie vaiko baimę. Jei siužetas kartojasi gana dažnai, galima spėti, jog vaiką kamuoja nuolatinė baimė, jums vertėtų pasikonsultuoti su psichologu. Tuo tarpu jei tokie piešiniai tik epizodiški, pavyzdžiui, pažiūrėjus kovinį filmą – nieko baisaus, taip mažylis išreiškia savo įpūdžius, po filmo kilusį vidinį nerimą.
Nereikėtų daryti išvadų, remiantis vienu piešiniu – juk labai daug renkantis spalvas lemia vaiko savijauta, nuotaika, netgi vieta kurioje jis piešia.  Psichologinių teorijų yra labai daug ir jos labai skirtingai interpretuoja vaikų piešinius.
Daug spalvų ir gerų emocijų!