Press "Enter" to skip to content

Ką moka devynių mėnesių kūdikis

Photobucket
Na va, tinklaraščio naujagimiai jau žengia į devintą mėnesį. Taigi, ką moka ir sugeba devynių mėnesių kūdikis pasak užsienio autorių:

Vienas sėdi ant grindų 10-15 minučių. Šliaužia ir voliojasi grindimis. Mėgina ropoti. Prisilaikydamas atsistoja, bet dar nemoka atsisėsti. Prilaikomas žengia kaitaliodamas kojas.

Apžiūrinėdamas daiktus dėlioja juos iš vienos rnkos į kitą. Mažus daiktus griebia viena ranka. Duoda žaislą suaugusiąjam. Valgydinamas griebia šaukštą.Gali pagauti į rankas įdedamą daiktą ar kamuoliuką. Didelius daiktus griebia abiem rankomis, tačiau dar negeba atlikti dviejų veiksmų vienu metu (pavyzdžiui viena ranka laikyti, o kita griebti). Gali vldyti atskirai pirštu, sugeba glostydamas stumdyti, baksnoti, perbraukti ištiestu delnu. Gali stumdyti ir krapštyti. Paimti netgi smulkius daiktus laikydamas juos smiliumi ir nykščiu.

Surinka norėdamas atkreipti dėmesį, klausosi ir vėl surinka. Kalba skiemenų junginiais (dadada, mama ir pan.), supranta „ne”, „atia atia”. Mėgdžioja suaugusiųjų tariamus garsus, stebi žmones ir jų veiksmus.

Ima bijoti svetimų žmonių – glaudžiasi prie artimųjų, slepia veidą. Moka rasti pusiau paslėptą daiktą, stebi nukritusius žaislus. Žaidžia slėpynių – užsidengia galvą ar akis.

Paruošta pagal. Dorothy Einon knygą „Ankstyvasis ugdymas”, 1998 bei Elizabeth Fenwick knygą „Motinos ir vaiko knyga”, 2002.