Press "Enter" to skip to content

Ir vėl žaislai

Photobucket
Kalėdos jau praūžė, dar Naujieji metai – namai pilni naujų žaislų. Pas mus namuose auga skirtingo amžiaus vaikai – mergaitėms jau  galima žaisti su smulkiomis detalėmis. Jų žaislai sudėtingesni, smulkesni, o Joriuko žaislams visai kitokie reikalavimai – jokių smulkių detalių, kurias galėtų nukąsti, įkvėpti, praryti. Gerai, kad su merginomis jau priėjome kompromisą – su išskirtinai savo žaislais jos žaidžia savo kambaryje, ant stalo ir … be brolio. Nes gražūs spalvingi karoliukai, kuriuos reikia suverti ar suklijuoti, spalvingos smulkios lego detalės (vaikams iki trijų metų net kaštono dydžio detalė yra smulki!), labai traukia akį ir gali būti pavojingi, nors patys žaislai kokybiški ir saugūs atitinkamo amžiaus vaikams.

Tikrinu žaislus, kurie patenka į mūsų namus ir be mūsų pagalbos – papešioju kailį (jis turi neišsipešti), pamėginu nuplėšti priklijuotas detales, patikrinu siūles, ypač jei užčiuopiu karoliukus žaisle, kad jos būtų tvirtai susiūtos ir karoliai nepabirtų ant grindų bei miklūs piršteliai negalėtų jų iškrapštyti. Nespėsit pamatyt, kaip jie tai sugeba.

Vis dar akyse stovi verkianti dukra su auklės dovanota lėle vienoj rankoj ir lėlės koja – kitoj.

„Made in China” manęs niekad negąsdino, svarbu, kad žaislai būtų patikimų gamintojų, kurie yra atsakingi už savo platinamos produkcijos kontrolę. Nieko nenustebinsiu pasakydama, kad galima žaislą pasiūti ir už dolerį, ir už dvidešimt dolerių. Jie netgi gali panašiai atrodyti, bet tuo atrodymu ir baigiasi panašumas.

Mažojo žaisluose patikrinu, kad baterijų nebūtų galima išsiimti be įrankio: saugiai įdėtos ir užsuktos nepasiekiamais varžteliais.

Labai atidžiai apžiūrinėju daiktus, kuriuos vadina „kalėdinėmis dekoracijomis” – jos panašios į žaislus, bet nepriklauso žaislų kategorijai. Jiems gamintojai taiko ne tokius griežtus reikalavimus. Pagalvokite apie tai, prieš kabindami kalėdines kojines arba prieš pirkdami tokius daiktus per sezoninius išpardavimus.

Štai į ką rekomenduoja atkreipti dėmesį „Infozona”
· Pirmiausia reikėtų ant pakuotės ieškoti Europos Bendrijoje privalomo „CE“ ženklo. Šiuo ženklu gamintojas patvirtina, kad jo prekė atitinka EB žaislų saugumo nuorodų reikalavimus. Žaislas be šio ženklo dažnai yra skirtas ne žaidimui, o tik dekoracijai (žr. aukščiau).
· Kitas svarbus ženklas – liūtukas trikampyje. Tokį ženklą gamintojai deda savanoriškai. Jis reiškia, kad firma priklauso britų žaislų ir hobi draugijai, kurios nariai pasižada laikytis įstatymų numatytų žaislų saugumo reikalavimų.
· Verta pirkti garsių firmų produkciją, nes dažnai jos priklauso įvairiems prekybos susivienijimams, kurių nariai privalo laikytis griežtų saugumo standartų.
· Perkant žaislus turguose, pigių prekių parduotuvėse ar masiniuose išpardavimuose, rizika įsigyti nesaugų daiktą padidėja keletą kartų.
· Įsigyjant žaislus patiems mažiausiems, visada reikėtų atsižvelgti į ant pakuotės pažymėtą amžiaus grupę, kuriai jie tinka. Pavyzdžiui, žyma „6–36“ reiškia, kad žaislas tinka vaikui nuo 6 iki 36 mėnesių amžiaus. Vaikai iki trejų metų yra labiausiai pažeidžiami. Jų tyko didžiausi pavojai – užspringti, įsipjauti, įsidurti, užsismaugti ir kt. Todėl yra sukurtas specialus ženkliukas, rodantis, kad žaislas netinkamas vaikui iki trejų metų.
· Verta nuolat stebėti žaislų būklę. Jei jie nusidėvi taip, kad tampa pavojingi, geriausia juos iškart išmesti.
· Kadangi daug nelaimingų atsitikimų įvyksta pargriuvus dėl išmėtytų žaislų (ypač ant laiptų), verta išmokyti vaiką visada laikytis tvarkos.
· Pavojingiausias vyresnių vaikų (6–7 metų amžiaus) “draugas“ – vis dar populiarūs ir daug kur parduodami žaislai su magnetukais („Magnetix“ ir pan.). Šiuolaikiniai magnetukai yra lengvai praryjami ir tokie stiprūs, kad vaiko pilvuke bando vienas su kitu susikabinti perskrosdami žarnyną. Laiku nesulaukus tinkamos gydytojų pagalbos, padariniai gali būti tragiški…

Apie žaislų saugumą ir vartotojų teises rašoma  Austėjos tinklaraštyje, čia rasite ir kontaktinius telefonus, kuriais galima kreiptis įsigijus prastą žaislą.

Gražių ir saugių žaislų!

One Comment

  1. eglesias eglesias 2009 12 28

    labai geri pastebėjimai :)

Comments are closed.