Press "Enter" to skip to content

Idėja namams: naminis muilas

Tikriausiai visi žinote, kas yra muilas. Wikipedia jį apibrėžia taip: „Muilas — skysta arba kieta asmens higienos ir skalbimo priemonė.”  Ten pat yra ir bendroji formulė: (RCOO)nMe. (R — angliavandenilio radikalas, turintis 12-18 anglies atomų. Me — natris, kalis, šarminių žemių arba sunkusis metalas.).

Naminis muilas gali būti koks tik nori – baltas, skaidrus, spalvotas, šveičiamasis, drėkinantis, kvepiantis žolelėmis. Tai puiki dovana artimam žmogui, o ir sau pasilepinti po sunkios darbo dienos ar sekmadienio pavakarę.

Šiandien nusprendžiau paekspermentuoti gamindama kvapų naminį muilą. Perskaičiau nemažai rekomendacijų, nes idėja savo rankomis pasigaminti originalų dalyką, mane užvaldė jau senokai. Taigi mano pačios receptas:

Kavos muilas

Photobucket

Sutarkavau tris gabaliukus vaikiško bekvapio muilo. Smulkiai.  Išsiviriau pieniško kisieliaus (stiklinė pieno, pora šaukštelių krakmolo). Tada į pravėsusį kisielių subėriau muilo drožles ir labai gerai išmaišiau.  Papildžiau mišinį puse stiklinės alyvuogių aliejaus. Įbėriau porą šaukštų šviežiai maltos kavos ir įlašinau kelis lašus arbatmedžio aliejaus.

Gauta masė panaši į tirštą pyrago tešlą. Supyliau į formą išteptą aliejumi. Įdėjau į šaldiklį ir po valandos išėmiau. Dabar pagal įvairias rekomendacijas muilą reikia nokinti.

Daugiau receptų.

Daiva Kšivickienė rojaussodai.lt pateikia tokius receptus:

Vanilės-migdolų muilas:
Jeigu muilą dovanosite labai artimam ir mylimam žmogui, kuriam negaila nei dėmesio, nei pinigų, naudokite brangesnius produktus. Vienam gabalėliui šio muilo reikės 1/3 puoduko migdolų riešutų, gabalėlio paprasto muilo, 1/4 puoduko distiliuoto vandens, 1 arbatinio šaukštelio eterinio migdolų aliejaus ir 1/5 šaukštelio vanilės aliejaus. Migdolus sumalkite kavamale, muilą sutarkuokite. Supilkite vandenį į prikaistuvį ir užvirkite, suberkite muilą, paskui sumažinkite ugnį ir maišydami virkite iki vientisos masės. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir suberkite į jį maltus migdolus, įpilkite migdolų ir vanilės aliejų. Išplakite iki vientisos masės. Šaukštu sudėkite muilą į formelę ir palikite 5 val., kad sukietėtų. Šio muilo džiovinti nereikia. Dėl vanilės muilas labai gardžiai kvepia, o dėl maltų migdolų originaliai atrodo.

Cinamono muilas

Vietoje eterinio vanilės aliejaus galima naudoti eterinį persikų aliejų, vietoj migdolų suberti 1/4 puoduko pieno miltelių. Norite ryškių spalvų? Įberkite ar įlašinkite maistinių dažų.
Kvapniam cinamono muilui reikės gabalėlio bekvapio glicerininio muilo, 10 lašų eterinio cinamono aliejaus, lašo raudonų maistinių dažų. Susmulkintą muilą sudėkite į prikaistuvį ir pakaitinkite ant mažos ugnies, kad suskystėtų. Tuomet nuimkite nuo ugnies ir išmaišykite su cinamono aliejumi ir valgomaisiais dažais. Supilkite masę į formelę ir palikite 3-5 val., kad sukietėtų.

Kaimo laikraštyje (2009-09-5) pateikiami tokie receptai:

Ramunėlių muilas

5 gabaliukai sutarkuoto muilo. Ant kaitvietės statome puodą su ramunėlių nuoviru (šaukštelis džiovintų ramunėlių sumalamas kavamale ir užpilamas stikline vandens ir paverdamas). Į nuovirą pilame sutarkuotą muilą, įpilame stiklinę alyvų aliejaus ir greitai išmaišome. Galiausiai įpilame stiklinę šviežiai spaustų vaisių ar držovių sulčių. Nuimame nuo kaitros ir greitai išmaišome. Įlašiname kelis lašus mėgstamo eterinio aliejaus ir supilstome į riebalais išteptas formeles.

Morkų muilas su medumi

300 g muilo sumaišoma su 200 ml pieniško kisieliaus, įpilame 230 mlskirtingų aliejų (ricinos, alyvuogių, kokoso). Įmaišome 50 ml grietinėlės, 2 šaukštelius medaus, 50 ml morkų sulčių ir tyrės, citrinos sulčių, maltų avižinių dribsnių ir mėgiamo eterinio aliejaus keli lašai.

Dar pasak įvairių šaltinių, jei muilas gaminamas alergiškiems žmonėms, tai skiedimui idealiai tinka ryžių arba avižų nuoviras.

Šveičiamasis muilas verdamas iš grietinėlės, avižinių dribsnių ir vanilino.

Anticeliliutinis muilas – tai muilas su citrinų tyre.

Pėdoms – ąžuolo žievės nuoviro ir arbatmedžio aliejaus.

Gaivus – iš rugštynių ir levandų aliejaus.

Vaikams – iš lakišiaus nuoviro su agurkų sultimis.

Sėkmės verdant, stebinant ir prausiantis!

28 Comments

  1. Eitnė Eitnė 2009 10 06

    Šiaip nuo pat pradžių manau jau reikia ne tik ekspermentatoriaus talentą turėti, bet ir alchemiko :) Aš į tą kategoriją nepretenduoju. Kur kas įdomiau išsivirti ką nors įdomaus iš tų skiautelių, kurių namuos pas visus prisiveisia – kai gabaliukas per mažas praustis pavyzdžiui.

    Be to ir dovanėlė draugei kur kas mielesnė negu iš kokio The body shop’o ;)

  2. vyr vyr 2009 10 06

    ėėė, sorry, bet niekaip nesupratau muilo gamybos … iš muilo prasmės. Muilą reikia gaminti nuo nulio! Iš padvėsusios kumelės taukų! Šposas, aišku, labai faini receptai :) Reikės kada pabandyti alergiškai dukrytei pagaminti kokį variantą.

  3. Irma Irma 2009 10 27

    Perverdant muilą, jo „nokinti” tikrai nereikia ;) o verdant tikrąjį ( t.y. iš šarmo ir riebalų, aliejų ir kitų priedų) tikrai reikia išlaukti (iki kelių savaičių ) iki bus galima jį naudoti ;)

  4. Eitnė Eitnė 2009 10 28

    na, man teko savaitę padžiovint ;)

  5. laura laura 2009 11 23

    laba diena norejau paklausti jusu,o alyvuogiu aliejus tinka tas kuri parduotuveje perkam?ar reikia jo ieskoti ten kur prekiaujama tik aliejais

  6. Eitnė Eitnė 2009 11 23

    Tinka tas, kur perkam parduotuvėj. Sėkmės gaminant!

  7. Sky Sky 2009 11 24

    labai fainas straipsniukas! ir paprastas.. pries tai kiek skaitinejau, viskas taip sudetingai apie ta muila atrode.. o dabar tikrai isbandysiu ;)

  8. Eitnė Eitnė 2009 11 24

    Na aš juk nesiūlau virti iš šarmo ;) Tarp kitko per savaitę gražiai išdžiūvo. Kavos muilas labai tinka natūraliam kūno šveitimui.

  9. Nerijus Nerijus 2010 03 27

    O kuo muilą pakvepinti? Eteriniai aliejai labai trumpai ir nestipriai kvėpina.

  10. Eitnė Eitnė 2010 03 27

    Na, aš darau nedidelius kiekius, tai neišsivadėja kvapas. Be to, juk tai ne kvepalai – kuo mažiau kvepia, tuo geresnis muilas.

  11. Karolina Karolina 2010 12 07

    Nesijuokit, as naujoke tame… Norejau paklaust, o jei ilasinciau pora lasu megstamu kvepalu vietoj eterinio aliejaus???

  12. Eitnė Eitnė 2010 12 07

    Manau, kad pamėginti niekas nedraudžia ;)

  13. Naujoke Naujoke 2011 01 04

    Sveiki. O galima pavyzdziui vietoj alyvuogiu aliejaus naudoti tik kokosu alieju?

  14. Eitne Eitne Post author | 2011 01 04

    Nesu mėginus, pamėginkite ir mums papasakokite. Sėkmės ekperimentuose.

  15. Birute Birute 2011 01 10

    Laba. Labai reikia skubaus patarimo: pasidariau muilo, supilsciau i metalines formeles, isteptas eteriniu aliejum…praejo jau 4 valandos po supilstymo, bet neina muilo isiimt. Ka daryti?Gal dar palaikyt kazkiek, ar tai jau reiskia, kad nepavyko muilo gamyba?labai aciu

    • Eitne Eitne Post author | 2011 01 10

      Bet pats muilas sukietėjo? Gal palaukite dar truputį arba įdėkite į kamerą, kad sušaltų ir truputį susitrauktų. Nematydama nelabai galiu pasakyti, kas nutiko.

  16. Birute Birute 2011 01 10

    Idesiu i kamera, gal pades…Sukietejo, bet tikrai nepasieke tokio kietumo kaip parduotuviniai buna.

    • Eitne Eitne Post author | 2011 01 10

      Tikėkimės. Aš šiaip naudoju silikonines formeles, tai niekad tokių bėdų nebūna. Parašykit, kuom baigėsi eksperimentai ;)

  17. Birute Birute 2011 01 11

    Na va, palaikiau saldiklyje ir gana graziai issieme :) dar nenaudojau, bet vaizdas ir kvapas neblogi :)

  18. Eitne Eitne Post author | 2011 01 11

    Super, svarbiausia, kad pavyko išimti ;) Smagaus naudojimo.

  19. Birute Birute 2011 01 30

    Sveiki. Antra kart gaminant muila (tarkuojant vaiskiska ir pridedant priedu) susimasciau, ar nereikia kazkokiu apsaugos priemoniu?pvz akiniu, kaukes ar kazko pan…Kaip jus darot?

  20. Eitne Eitne Post author | 2011 01 30

    Naudoju tik pirštines. Daugiau nieko pavojingo nepastebėjau :)

  21. Aliona Aliona 2011 06 10

    laba, norejau pasiteiraut kur perkat formeles muilui supilt ?

  22. Ilona-Eitnė Eitne Post author | 2011 06 12

    Aš naudoju vaikų smėlio žaislus ;)

Comments are closed.