Press "Enter" to skip to content

Dar sykį apie primaitinimą

Joriukui jau penki su puse mėnesio, kaip ir laikas pradėti valgyti košę. Nuo ko pradėti, teiraujuosi vaikų gydytojos Aurimos Dilienės. Jos atsakymas nenustebino, bet gal ir jums kam nors pravers.

Kada laikas primaitinti kūdikį? Ir nuo ko pradėti? Pagal įvairias rekomendacijas vieni siūlo pradėti nuo morkos, kiti nuo bulvės – tai kaip yra iš tikrųjų?

„Diskutuotinas klausimas. O kodėl ne nuo moliūgo? Arba obuolio? Arba ne nuo manų košės?

Nežinau kaip atsakyti, ir manau, kad nėra vienos nuomonės  – tai priklauso nuo vaiko. Jeigu imti absoliutų viduriuką (t.y. jeigu vaikutis sveikas, išnešiotas, pakankamai priaugantis, maitinamas motinos  pienu) – tai galima būtų siūlyti primaitinti nuo 5-6 mėn. Pradedant  ragauti vaisių (obuolio, kriaušės, banano) ir įvedant daržovių košę (bulvė+ morka+ kopūstas/brokolis/kalafijoras/kukurūzas). Ir neužilgo pienišką košę – ryžiai/avižos/manai ar kombinuotas. Alergiškiems nuo gimimo, neišnešiotiems ar pan. vaikams duodama ragauti po vieną produktą (iš principo nesvarbu nuo ko pradėt) ir jeigu nereaguoja pridedama kas savaitę papildomi nauji produktai.

Dar yra toks faktorius – ką vaikas mėgsta ar nemėgsta – į tai manau irgi reikia atsižvelgti ir nebijoti siūlyti įvairesnius produktus.”

Dėkoju daktarei už atsakymą, jei turite klausimų, galite visad klausti.

Na ką gi, apie košę rašiau va čia. Dabar kaip ir metas pradėti ruoštis naujam etapui.