Press "Enter" to skip to content

Auginame alergišką vaiką

Lietuvoje iš 1500 kūdikių apie 100 yra alergiški maistui, rodo Lietuvos alergijos ir astmos asociacijos skelbiamas „Europrevall” tyrimas.

Turbūt ne vienas yra girdėjęs tą baisų žodį „alergija”. Gimus vaikučiui iš karto nieko neįmanoma pasakyti – Mildutė kaip ir visi vaikai buvo žavaus veidelio, mėlynų akių ir dailių bruožų mergaitė. Maitinau savo pienu trylika mėnesių. Visus kūdikių rūbelius, visos šeimos drabužius ir patalynę skalbiu bekvapiais skalbimo milteliais, nenaudoju minkštiklių. Pirmiausia pastebėjau, kad maždaug antrą mėnesį (pirmą mėnesį labai saugojaus ir valgiau tik rekomenduojamus produktus), suvalgius arbūzo, dukrelės odelė pasidarė šiurkšti. Galvojau, kad išsausėjo nuo vandens, bet jokie aliejukai ir pieneliai į vonią nepadėdavo, tik trumpam apmalšindavo šerpetojimą. „Atopinis dermatitas”  – tokia buvo gydytojų išvada. Visos bėdos prasidėjo, kai pradėjau primaitinti koše. Klausiau gydytojų ir primaitinti pradėjau ketvirtą mėnesį. Pirmiausia „pagavau” morką – jei nors kur nors būdavo morkos, veidas „pražysdavo” raudonomis dėmėmis. Taigi nebedėjau morkos į jokius patiekalus, vėliau pamėginom vienuolikos mėnesių – buvo išaugusi. Paskui įvedinėjant kruopas – grikiai. Dar karvės pienas, keista, bet nuo raugintų pieno produktų – jogurto, kefyro – neberdavo. Už tai varškę be jokių reakcijų pradėjo valgyti trijų metų. Kiekvienas uodo įkandimas – didelis guzas arba žaizda. Kąsnis ananaso – dukrelė panaši į indėnę…
Baisiausia buvo, kai dešimties mėnesių prasidėjo bronchitas. Patekome į ligoninę, dukra išgėrė krūvą antibiotikų. Vargome su dukrele nuolat, nusipirkom inhaliatorių ir vis gydėmė … Pirmieji Nauji metai buvo ligoninėje. Kad man tada būtų kas pasakęs, kad kalti … mandarinai. Antrais metais – kalėdos ir vėl ligoninė. Reanimacija. Ir vėl antibiotikai.
Trečiais metais su baime  vėl laukiau švenčių, kol viena klientė paprotino, kad reikia iš aplinkos pašalinti citrusinius vaisius. Nebesiveždavom į prekybos centrus, nes patys žinot, kokie kalnai apelsinų ir mandarinų stovi prieškalėdiniu laikotarpiu, net ir patys nepalietėm nei vieno apelsino. Dukrelė nebesusirgo. Dabar gydomės alergiją pas daktarę homeopatę. Jokių antibiotikų nebegirdau. 

Pasak portalo sveikaszmogus.lt:

Kūdikių alergija – labai plati sąvoka, tačiau šis terminas pirmiausiai asocijuojasi su odos alergija – atopiniu dermatitu (sin. kūdikių atopinis dermatitas, kūdikių egzema).
Šia liga serga 2 – 8 proc. kūdikių. Sergamumo didėjimo tendencijos stebimos visame pasaulyje. Jos siejamos ne tik su genetine predispozicija (paveldimumu), bet ir alergizacija maisto produktais, netaisyklinga mityba bei kitais faktoriais.

Alergizuojantys produktai: karvės pienas, riešutai, žuvis, kiaušiniai, kviečiai, raudonos daržovės. Visas alergenų grupes galite rasti čia.

Profilaktikos rekomendacijos Vilniaus universitetinė Antakalnio ligoninės gydytojos Reginos Kuzminskienės  pateikiamos čia.

Pasidalinkit savo nuomonėm ir istorijomis.

2 Comments

  1. neringa neringa 2009 07 06

    Ačiū už straipsniuką,o kokia jūsų patirtis,vaje,o kaip dabar Mildutei ar dar vis alergiška? kaip apsireiškia/
    Mano mergytei irgi įtariu alergiją,nu taip atopinį dermatitą,nes vis dar nesuseku nuo ko ją paberia ir labai bijau primaitinimo,kai jau valgys ne mamos pienuką,nu stebėsim
    ačiū už info

  2. Eitnė Eitnė 2009 07 07

    Milda vis dar alergiška uodų įkandimams, bet dabar iš paskos bėgioju su tepaliukais. Apelsinų vis dar bijom bandyt, ji jau ir pati sako – „man negalima”. Atopinis dermatitas vis dar yra, bet viliuosi, kad išaugs. Juk daugelis šaltinių sako, kad išauga 3-6 metų. Gaila, jei Nedutei alergija, prisikankina ir vaikai, ir tėvai.

Comments are closed.